Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Behandlingen indeholder i den indledende fase oftest kemoterapi. Behandlingen fjerner kun symptomerne, men sygdommen kan ofte være bragt helt i ro for en kortere eller længere periode.
Mange behandlinger ved Waldenströms makroglobulinæmi består af kemoterapi med celledræbende stoffer. Stofferne rammer kræftcellerne og skåner til en vis grad de normale celler, men de fleste oplever en eller anden form for bivirkning ved kemoterapi.
Lægen kan vælge mellem flere typer kombinationsbehandling. De mest brugte antistof-kemoterapi kombinationer er anført nedenfor.
Den mildeste kemobehandling ved Waldenströms makroglobulinæmi er en tabletbehandling med lægemidlet chlorambucil. Behandling med chlorambucil kan gøre nytte hos ældre og svækkede patienter, som dårligt tåler anden behandling, men effekten holder typisk ikke så længe.
Flere former for kemoterapi har god effekt ved Waldenströms sygdom. De stoffer, der ofte anvendes, er cyclophosphamid eller bendamustin,.
Cyklofosfamid gives ofte i kombination med antistofbehandling (rituximab) og binyrebarkhormon (dexamethason eller prednisolon). Effekten kan ofte øges ved tillæg af bortezomib (Velcade®).
Bendamustin er effektivt og er i mange tilfælde den foretrukne type kemoterapi som første behandlingsvalg i kombination med rituximab, hvis sygdomsbyrden er stor og hurtig effekt ønskes (evt. med tillæg af bortezomib i de første serier og undladelse af rituximab ved høj IgM).
Fludarabin bruges nu kun i mindre omfang, da knoglemarven kan være meget lang tid om at komme tilbage på normalt niveau igen. Purinanalog kemoterapi er meget effektiv over for sygdommen, men har desværre også mange bivirkninger.
Kemoterapi er medicin, som angriber kræftceller. Der findes mange typer kemoterapi, og der er stor forskel på, hvordan de virker i kroppen.
Nogle typer kemoterapi rammer alle celler, som deler sig hurtigt. Kræftceller deler sig hurtigt, men det gør nogle af kroppens normale celler også. Derfor kan visse former for kemoterapi give bivirkninger som hårtab, kvalme, infektioner og problemer med slimhinderne.
Andre typer kemoterapi rammer mere målrettet og giver færre eller helt andre former for bivirkninger.
Spørg din læge, hvilke bivirkninger du kan forvente ved netop den eller de typer kemoterapi, du får. Læs mere om kemoterapi generelt:
Sidst ændret:23.11.2021
Overlæge Lars Munksgaard, Dansk Lymfom Gruppe (DLG)
Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.
Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17