Gå til sygdomsliste

Kontrolforløb for Waldenströms makroglobulinæmi

Ved kontrolbesøgene for Waldenströms makroglobulinæmi taler man med en læge, bliver undersøgt og får taget blodprøver.

Man går som regel til kontrol hele livet, da Waldenströms makroglobulinæmi er en kronisk sygdom, som ikke kan helbredes.

Man går til kontrol 3-12 gange årligt. Hvor ofte afhænger af ens symptomer. Kontrollen sker på hæmatologisk afdeling på hospitalet. Nogle kontrolundersøgelser kan dog ske hos egen læge, hvis sygdommen har været fulgt længe efter behandlingen er afsluttet, eller hvis der ikke har været behandlingsbehov de første 3-5 år, og M-komponenten (IgM) ligger stabil.

Ved kontrolbesøgene taler man med en læge, bliver undersøgt og får taget blodprøver. Koncentrationen i blodet af IgM og M-komponenten er ofte en god indikator for, om sygdommen er under kontrol. I nogle tilfælde er det dog andre blodprøver, som er bedre til at følge sygdomsaktiviteten, f.eks. blodprocenten, voksende lymfeknuder og almene symptomer. 

Hvis behandlingen virker godt, kan mellemrummet mellem kontrollerne forlænges.

Selvom man går til regelmæssig kontrol, er det vigtigt, at man går til sin læge, hvis man bliver bekymret eller opdager nye symptomer.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt lægen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at man gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis man har problemer efter afsluttet behandling, kan man få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og man kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og man kan også tage en pårørende med til samtalen.

Læs mere:

Arbejde og pension

Alt om Waldenströms makroglobulinæmi

Waldenströms makroglobulinæmi – forside

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende