Gå til sygdomsliste

At leve med kræft i æggestokkene

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for kræft i æggestokkene, og efter behandlingen er afsluttet. Forløbet afhænger først og fremmest af sygdommens sværhedsgrad. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv, arbejde og reaktioner under og efter et kræftforløb.

At leve med æggestokkræft

Når man lever med en alvorlig sygdom som kræft, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Det kan være en udfordring at få en almindelig hverdag til at fungere igen, hvor man begynder på arbejde og fortsætter familielivet, efter det man har været igennem.

Giv din krop ro til at vende tilbage til sin normale tilstand

Efter en stor operation i bughulen vil der gå lang tid, oftest tre-seks måneder før man er tilbage i sin normale fysiske tilstand. I denne periode er det vigtigt at lytte til kroppens signaler og ikke prøve at forcere genoptræningen. 

Kroppen gennemgår mange restitutionsprocesser, hvorfor det er nødvendigt at give kroppen den fornødne ro hertil. Det vil være fornuftigt at tage et hvil eller to, måske flere, i løbet af dagen. Man bør lægge sig med en pude under benene, der ofte vil være hævede, specielt hvis man har fået fjernet lymfeknuder i bækkenet og bughule.

Små gåture kan man begynde med efter udskrivelsen og mindre cykelture efter fire-seks uger. Man må ikke overanstrenge sig fysisk, men igen lytte til kroppens signaler.

Ændret kropsopfattelse

Det tager tid at lære at leve med en ændret krop. Det kan også være, at kroppen tilsyneladende er uændret, men at din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Læs mere:

Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom

Sygdommen kan påvirke din seksualitet

Lysten er næppe særlig stor efter et fysisk og psykisk krævende indgreb, men efterhånden som man får det bedre, kan lysten opstå igen. Efter operationen bør man vente fire-seks uger med egentlig samleje, da man har et ar i skedetoppen, der skal hele op. Andet seksuelt samvær kan genoptages, så snart lysten måtte melde sig.

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten. Læs mere om kræft og seksualitet:

Seksualitet

Nogle vil opleve senfølger efter operationen

Diffuse mavesmerter kan være en følge efter en stor operation i bughulen. Dette skyldes oftest ”sammenvoksninger”. Det betyder ikke, at organerne er vokset ind i hinanden, men at deres tidligere glatte overflade, så organerne frit kunne forskydes i forhold til hinanden, efter indgrebet ikke længere er glat. Organerne ”klistrer” derved sammen, hvilket giver en smerte. 

En kikkertoperation (laparoskopi) kan bedre dette. Det afhænger af det oprindelige indgrebs omfang, om en kikkertoperation er gennemførlig.

Relativt sjældent kan man få tarmslyng (ileus), dvs. at passagen i tarmen ophører enten på grund af den tidligere operation, eller fordi sygdommen har bredt sig. Symptomerne vil være kolikagtige mavesmerter ledsaget af opkastninger. 

Tilstanden kan behandles med en sonde (slange) i mavesækken, hvorefter passagen langsomt genetableres. Operation kan dog også være nødvendig, hvorfor det er vigtigt at søge læge ved de beskrevne symptomer.

Få forslag til, hvordan du tackler en hverdag med bivirkninger og senfølger her:

Bivirkninger og senfølger

Ny hverdag efter kræft i æggestokkene

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få en godt liv under forløbet.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig, og nogle oplever, at reaktionen først kommer, når behandlingen er overstået. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Læs mere:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Træning og genoptræning

Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Genoptræning

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen. Nogle kvinder tager på i vægt under og efter deres behandling og oplever det som et stort problem.

Kost til kræftpatienter

Vægtstigning

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Kritisk sygdom

Har du i erhvervsaktiv alder fået æggestokkræft, har du mulighed for at få udbetalt ’kritisk sygdom’, som ved andre kræftsygdomme. Kritisk sygdom er en forsikring, som du kan have tegnet privat eller have gennem din pensions- eller arbejdsløshedskasse.

Beløbet er skattefrit og kan opnås ved kontakt til den instans, hvor du er forsikret. Du og din læge skal udfylde nogle papirer, der indsendes til forsikringen

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft. Læs mere her:

Mentale redskaber

Æggestokkræft og risiko for blodpropper i benene

Hvis man har en kræftsygdom, har man generelt en let øget risiko for at få blodpropper i de dybe vener i lægmuskulaturen, i låret eller i bækkenet, og kræft i æggestokkene medfører også i sig selv en vis øget risiko.

Søg straks læge ved symptomer på en blodprop, og få hurtig behandling.

Læs mere om symptomer og få gode til at forebygge blodpropper i benene:

Kræft og blodpropper

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation:

Patientforeningen KIU
Patientforening for kvinder med kræft i underlivet.

Cancerforum.dk
Online mødested for patienter, pårørende og efterladte.

Læs alt om æggestokkræft:
Æggestokkræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Æggestokkræft" på Cancerforum.