Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Modermærkekræft i øjets slimhinde er en sjælden kræftform, der viser sig som en hurtigt voksende farvet knude, hvorfra der stråler blodkar. Sygdommen behandles først og fremmest med operation. De fleste oplever ingen gener efter behandlingen og vender hurtigt tilbage til en normal hverdag.
Modermærkekræft i øjets slimhinde viser sig som en nyopstået brunlig plet eller knude på øjets overflade, oftest lige på kanten til hornhinden. Farven kan variere fra svagt lyserød-brun til helt sort.
Billedet viser modermærkekræft i slimhinden på øjets forside. Den brunlige plet voksede frem over 6 måneder.
Modermærkekræften blev fjernet ved operation, og der blev derefter givet strålebehandling med en radioaktiv plade. Efter et år var synet normalt, og øjet ser normalt ud.
Modermærkekræft kan forveksles med et almindeligt godartet modermærke i slimhinden. Det almindelige modermærke viser sig som regel, inden 20 års alderen og er ufarligt.
Det sker kun ekstremt sjældent, at der udvikler sig kræft i et almindeligt modermærke på øjets overflade.
Billedet viser et godartet modermærke i øjets slimhinde. Kvinden har siden barndommen haft en brun plet på højre øje. Den godartede plet vokser ikke, og der er ikke kraftige blodkar omkring.
Diagnosen modermærkekræft i øjets slimhinde stilles ud fra din sygehistorie, og ved at lægen undersøger øjet med en såkaldt spaltelampe.
Spaltelampen består af et mikroskop og en spalteformet lyskilde, der kan drejes. Med spaltelampen kan øjenlægen se mikroskopiske forandringer i øjet og kan undersøge øjets slimhinder, tårefilmen, hornhinden, regnbuehinden, linsen og den forreste del af glaslegemet.
Ved hjælp af særlige forstørrelsesglas kan øjenlægen også undersøge den indvendige del af øjeæblet herunder nethinden.
En nyopstået brun plet på øjets overflade bør altid give anledning til nærmere undersøgelse, og ved mistanke om kræft vil din læge henvise dig til videre undersøgelse på en af de to øjenkræftafdelinger i Danmark - i Aarhus eller på Rigshospitalet. Hvis lægerne her mistænker modermærkekræft i øjets slimhinde, vil du blive opereret. Der tages normalt ikke vævsprøver først.
Undersøgelse af øjnene med en spaltelampe. Apparatet sender kraftigt lys ind mod øjet, og øjenlægen kan gennem et mikroskop se detaljer i den forreste og bagerste del af øjet.
Du bør altid gå til læge og blive undersøgt nærmere, hvis du:
Det behøver ikke være tegn på kræft, men hvis det er tilfældet, er det bedst at blive behandlet så tidligt som muligt.
Modermærkekræft i øjets slimhinde behandles først og fremmest med operation, hvor lægen fjerner kræftknuden med en kant af rask væv. Operationen forgår i lokal bedøvelse.
Efter operationen heler slimhinden igen uden at blive syet, men hvis det opererede område er større end ca. 5 mm, syr øjenlægen ofte et par sting, som lukker området delvist. Så går helingen hurtigere.
De første dage efter operationen har man som regel en fornemmelse af at have et fremmedlegeme i øjet og ondt i øjet. Øjet vil være rødt i nogle uger, imens det heler. Det kan vare op til et par måneder, før du igen er helt uden gener i øjet.
Efter operationen får du dryppet øjet med antibiotika for at forebygge betændelse.
For at nedsætte risikoen for at kræften kommer igen, får man ofte supplerende behandling efter operationen. Denne behandling består i frysebehandling (kryoterapi) eller lokal strålebehandling (brachyterapi) af området omkring kræftknuden. Ofte får man både frysebehandling og strålebehandling.
Lokal frysebehandling af øjet foregår med en metalpind, som er nedkølet med flydende lattergas til minus 88 grader Celcius. Øjenlægen bruger metalpinden til kortvarigt at nedfryse slimhinden omkring det sted, hvor knuden sad. Slimhinden er lokalbedøvet, så du ikke kan mærke behandlingen.
Frysebehandlingen giver kun små bivirkninger. Du kan opleve, at øjet bliver mere rødt og at helingen efter operationen går lidt langsommere.
Bestråling direkte mod det område, hvor knuden sad, kan slå de kræftceller ihjel, som evt. måtte være tilbage efter operationen.
Ved lokal strålebehandling i øjet får du syet en tynd radioaktiv metalplade fast på øjet, så den dækker det område, hvor knuden sad. Pladen er radioaktiv på den side, der vender ind mod øjet. Ved denne metode rammer strålingen direkte det ønskede område og i mindre grad rask væv.
Pladen er syet fast til øjets overflade i flere timer, og oftest til dagen efter. I den tid har du en øjenklap på, men du kan være hjemme, imens du får behandlingen.
Bivirkningerne ved lokal strålebehandling med en radioaktiv plade er smerter og irritation af øjets overflade. Smerterne kan behandles med håndkøbsmedicin.
Ved nogle former for modermærkekræft i øjets slimhinde, spreder kræftcellerne sig i overfladen på hele øjet. I de tilfælde kan du blive behandlet med øjendråber, som indeholder en særlig type kemoterapi, som hedder mitomycin C. Du får kemoterapien i ugerne efter operationen.
Behandlingen kan give lokal irritation i øjet, som i nogle tilfælde kan betyde, at man må holde pauser med dråberne. Oftest dryppes øjet i 5 dage, hvorefter man holder pause på 9 dage.
I nogle tilfælde vil lægen også undersøge lymfeknuderne på halsen med ultralyd og evt. en PET/CT-scanning for at udelukke, at modermærkekræften i øjets slimhinde har spredt sig til andre dele af kroppen. Hvis sygdommen har spredt sig, kan man få medicinsk behandling på kræftafdelingen.
Når behandlingen for modermærkekræft i slimhinden er overstået, vil de fleste vende tilbage og leve livet som før sygdommen. Man er normalt kun sygemeldt nogle få uger i perioden omkring behandlingen.
Langt de fleste bevarer synet på øjet. Strålebehandlingen kan give irritation i øjet, men det aftager i løbet af nogle uger. Nogle patienter udvikler grå stær flere år efter behandlingen, og kan i så fald blive opereret for grå stær med godt resultat.
Det kosmetiske resultat efter behandling af modermærkekræft i slimhinden er pænt og rekonstruktion er meget sjældent nødvendigt. Se før og efter billederne øverst på siden.
Modermærkekræft i øjets slimhinde kan nogle gange komme igen eller sprede sig, efter at behandlingen er afsluttet. Alle med modermærkekræft i øjets slimhinde bliver derfor efter endt behandling tilbudt at møde til opfølgende besøg på en af Danmarks to øjenkræftafdelinger på henholdsvis Rigshospitalet eller Aarhus Universitetshospital.
Afhængigt af sygdommens karakter afslutter du kontrollerne efter 5 år, men i nogle tilfælde bliver du fulgt resten af livet.
Ved opfølgningsbesøgene vil øjenlægen undersøge dine øjne og føle efter, om lymfeknuderne på halsen er hævede.
Ved mistanke om spredning kan du afhængigt af dine symptomer blive undersøgt nærmere med blodprøver, ultralyd af halsen, PET/CT-scanning, røntgen af brystkassen, MR-scanning af hjerne og øjenhuler og CT-scanning af bughule og brystkassen.
Hvis der skulle opstå en ny kræftknude i øjets slimhinde, kan den som regel fjernes ved en operation. Behandlingen vil ofte blive suppleret med frysebehandling og lokal strålebehandling med radioaktiv plade.
Modermærkekræft i øjets slimhinde kan i nogle tilfælde sprede sig til andre steder i kroppen. Det er ofte til lymfeknuderne på halsen, men kræften kan også sprede sig til lungerne og leveren.
Hvis kræften har spredt sig til lymfeknuderne på halsen, kan de blive fjernet ved en operation. Ved spredning til andre dele af kroppen kan man blive henvist til medicinsk behandling.
Behandlingen af spredning vil ofte kun være lindrende, men der er flere muligheder for behandling, der kan lindre de gener, som sygdommen giver.
Det kan være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med hospitalsafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen:
Kræftens Bekæmpelses rådgivning
Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum: