Skip navigation

Vil du blive klogere på arv og testamente?

Der kan være mange gode grunde til at oprette et testamente. Vil du vide mere om arvereglerne og hvordan du rent praktisk får oprettet et testamente? Så læs med her på siderne. Du kan også bestille arveguiden og få brugbar viden.

10-minutters video om arvereglerne

Få styr på arvereglerne

Uskiftet bo, arveklasser og tvangsarvinger. Find den video, der passer til netop din livssituation og få styr på arvereglerne og hvad du skal være særlig opmærksom på.

Se 10-minutters video

Få svar på spørgsmål om arv og testamente

Her kan du få svar på hyppige spørgsmål om arv og testamente. Og har du brug for yderligere rådgivning er du altid velkommen til at kontakte vores arverådgivere på tlf. 35 25 77 70 eller mail: arv@cancer.dk

Se flere spørgsmål og svar

Hvis du opretter et testamente, kan du i stor udstrækning selv bestemme, hvordan arven skal fordeles. Hvis du ikke opretter et testamente, fordeles arven efter arvelovens regler.

Hvis du ikke er gift og ikke har børn, bestemmer du over hele din formue. 

Hvis du er gift, eller har børn skal du være opmærksom på tvangsarv og tvangsarvinger, hvor din ægtefælle, børn eller børns efterkommere har krav på at arve en del af din formue. Du bestemmer selv over resten. 

Læs mere om fordeling af arven ifht. tvangsarv og tvangsarvinger

Du kan i dit testamente også råde over enkelte genstande. Det kan f.eks. være smykker, et ur, et møbel eller andet. Du kan tage beslutninger om den arv, du giver videre, f.eks. ved at bestemme, at dine arvingers arv skal være særeje. Der er mange muligheder, og hvis du har særlige ønsker, er det en god ide at tale med en advokat om det. 

Tvangsarv er den del af din formue, som dine arvinger har krav på at arve, og som du ikke kan give til andre ved et testamente. Tvangsarven udgør 25 pct. af din formue.

Er du gift eller har børn, kan du altså frit disponere over 75 pct.af din formue i et testamente.

Er du hverken gift eller har børn, kan du frit disponere over hele din formue i et testamente.

Dine tvangsarvinger er, efter arveloven, din ægtefælle, dine børn og dine børns efterkommere (dvs. børnebørn, oldebørn osv.). 

Se mere om tvangsarv

Hvis du efterlader dig arv, vil det i de fleste tilfælde medføre, at der skal betales en boafgift, tidligere kaldet arveafgift, til staten. Afgiftens størrelse afhænger af boets størrelse, samt hvilken relation du og den enkelte arving har.

Som velgørende organisation, er vi fritaget for at betale boafgift af arven. Derfor går hele beløbet til kræftsagen, hvis du vælger at betænke Kræftens Bekæmpelse i dit testamente.

Se mere om, hvem der skal betale boafgift og afgiftens størrelse

Ønsker du at skrive Kræftens Bekæmpelse ind i dit testamente, kan du vælge at støtte med et bestemt beløb, en procentdel af din formue eller hele din formue. Uanset beløbets størrelse, er din arv med til at gøre en stor forskel.

Du er velkommen til at ringe til vores arverådgivere for at høre nærmere. De kan også hjælpe dig med at finde en advokat i dit nærområde.

Vælger du at testamentere til Kræftens Bekæmpelse, kan du få et tilskud på op til 5.000 kr. til advokatregningen.

Læs mere om at skrive kræftsagen ind i dit testamente

De fleste testamenter koster mellem 4.000 - 8.000 kr. Vælger du at skrive Kræftens Bekæmpelse ind i dit testamente, så giver vi et tilskud på op til 5.000 kr. til advokatregningen. 

Se mere om pris på testamente og om forberedelse til mødet med advokaten

Har du brug for at tale med en arverådgiver?

Du er meget velkommen til at kontakte vores arverådgivere på arv@cancer.dk. Vi er klar til at hjælpe med svar på generelle spørgsmål om arveloven og med, hvordan du rent praktisk får oprettet dit testamente. Vi kan også hjælpe dig med at finde en advokat i dit nærområde.

35257770
Læs mere om arverådgiverne

Find et arveforedrag nær dig?

Kom med til foredrag om arv og testamente i en by tæt på dig. Bliv klogere på arveloven og få mulighed for at stille spørgsmål til vores arverådgivere. Deltagelse er gratis og foredraget varer to timer.

Inspirerende og rørende fortællinger

Arvedonationer gør en stor forskel. Mød nogle af dem, som har betænkt kræftsagen og dem, som har fået gavn af arvedonationerne.