Har din kollega kræft?

Vi tilbringer meget af vores tid på arbejdspladsen, og derfor er det naturligt at blive påvirket, hvis en kollega bliver syg. Man kan også komme i tvivl om, hvordan man skal tale sammen om sygdommen.

Vær åben og opsøgende

De fleste, der rammes af kræft, vil gerne tale om det med kollegaerne. Det er din leders ansvar af aftale kommunikationen omkring kræftforløbet, så hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde sig, så spørg.

Prøv at rumme din kollegas følelser
Allerførst: Du kan ikke sige eller gøre noget, der ændrer på den situation, din kræftramte kollega står i. Men du kan gøre meget ved at vise, at du kan rumme din kollegas følelser og tanker, selvom du kan opleve, at det er en svær opgave.

Hav tålmodighed og tag ikke en afvisning personligt
Hvis din kollega takker nej til at tale eller til din hjælp, er det ikke en personlig afvisning, men det er et nej tak for nu. Din kollegas behov kan ændre sig, og du kan tage spørgsmålet op igen ved en senere lejlighed.

En afvisning kan handle om mange andre ting end jeres relation
Din kræftramte kollega kan takke nej til et besøg under sygemeldingen. Det kan handle om mange andre ting end jeres relation. F.eks. fysisk udmattelse, træthed og manglende psykisk overskud. Det kan også være svært for mange kræftpatienter at skulle forholde sig til spørgsmål om sygdommen.

Tal om andre ting end kræftsygdommen
Din kollega er ikke kun kræftpatient. Tal gerne om andre ting end sygdommen. 

Tre gode råd til selve samtalen med din kollega:

Sæt tid af til at lytte til din kollega
Sørg for at du har tid til en længere snak, hvis din kollega sætter ord på.

Hold igen med egne historier
Hold igen med dine egne historier og erfaringer med kræft. Lyt i stedet til din kollega.

Tilbyd kun den hjælp, du kan overskue
Tilbyd den hjælp, du føler, jeres relation er til, og som du føler, du kan overskue. 

SAML NETVÆRKET OMKRING DIN KOLLEGA

Kræftens Bekæmpelse har lavet appen Sammenholdet, som gør det nemt at koordinere hjælp, når én du kender har kræft. 

Dine egne reaktioner

Det er ikke unormalt, at en kollegas kræftsygdom vil påvirke dig. Måske har du kræft i familien, selv haft kræft, eller du er bekymret for at få kræft. Tal med dine kollegaer og din nærmeste leder om dine følelser. Søg hjælp hvis du oplever, at du ikke kan slippe bekymringerne igen og er påvirket. 

Ring til Kræftlinjen

Du kan altid ringe til Kræftlinjen på 80 30 10 30. Her taler eller skriver du med professionelle rådgivere, der kan vejlede dig eller hjælpe dig med at få sat ord på de bekymringer, der kan være, når ens kollega har kræft. 

Besøg en kræftrådgivning

I Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger landet over kan man møde op og tale med en rådgiver. Alle er velkomne til at komme forbi eller ringe til rådgivningerne - der er gratis og for alle, der er berørt af kræft.