Gå til sygdomsliste

Modermærkekræft i årehinden

Modermærkekræft i årehinden (malignt uvealt melanom) er den mest almindelige type øjenkræft inde i øjet hos voksne. Der er ca. 60 nye tilfælde om året i Danmark, årsagen er ofte ukendt, men sygdommen opstår hyppigere hos mennesker med blå øjne og lys hud.

Denne type modermærkekræft opstår inde i øjet i det midterste, farvede lag (se tegning herunder) af de tre lag, der beklæder bagsiden af øjenæblet. Det yderste lag er den beskyttende senehinde (sclera), og det inderste lag er nethinden, der sender synsindtryk til hjernen gennem synsnerven.

Årehinden består af blodkar, der bringer blodforsyning til øjet.

Selvom modermærkekræft i årehinden er den mest almindelige type øjenkræft inde i øjet hos voksne i Danmark, er det alligevel en sjælden form for kræft. Lige mange mænd og kvinder rammes, og sygdommen kan ses i alle aldersgrupper, men opstår hyppigst i 50-70 års alderen.

Illustration af tværsnit af øjet

Tværsnit af øjet. Årehinden ligger mellem nethinden og senehinden. Den dækker hele øjeæblet og hænger fortil i øjet sammen med strålelegemet og regnbuehinden. Årehindens blodforsyning leverer ilt og næringsstoffer til nethinden.

Forskelle mellem modermærkekræft i øjets årehinde og på huden:

Modermærkekræft i årehinden Modermærkekræft på huden
Vokser Langsomt (år) Hurtigt (uger/måneder)
Spreder sig til Oftest til leveren Lymfeknuder, hud, hjernen, lever, knogler
Spreder sig via Blodet Lymfen
Kan solen være årsag? Nej Ja
Findes der behandling af spredning? Nej, ikke som standard Ja, bl.a. immunterapi

Årsager til modermærkekræft i årehinden

Ofte er årsagen til modermærkekræft i årehinden ukendt, men sygdommen kan i sjældne tilfælde være arvelig.

Hyppigere hos mennesker med blå øjne og lys hud

I Skandinavien er forekomsten ca. tre gange højere end i resten af verden. Lægerne har ingen forklaring på dette, men sygdommen ses hyppigere hos mennesker med blå øjne og lys hud, hvilket er hyppigere i Skandinavien.

Oculodermal melanose giver let øget risiko for modermærkekræft i årehinden

Patienter med den sjældne tilstand oculodermal melanose, som består i pigmentophobning i huden omkring øjet, i det hvide i øjet (senehinden) og i årehinden har en let øget risiko for modermærkekræft i årehinden.

Hvis man har oculodermal melanose bør man derfor regelmæssigt have taget et foto af nethinden, f.eks. hvert andet år, så det er muligt tidligt at opdage eventuel udvikling af modermærkekræft i årehinden.

Arvelig modermærkekræft i årehinden

Modermærkekræft i øjet kan skyldes en sjælden arvelig mutation i genet BAP1, som medfører øget risiko for en række kræftsygdomme, dog primært modermærkekræft i øjet, men også modermærkekræft i huden, lungehindekræft og måske også nyrekræft.

Symptomer på modermærkekræft i årehinden

Modermærkekræft i årehinden giver ikke altid symptomer i starten. Diagnosen stilles ofte ved et tilfælde under en undersøgelse hos øjenlægen:

Symptomer, undersøgelser og diagnose på modermærkekræft i årehinden

'Jeg anede ikke, man kunne få kræft i øjet'
Modermærkekræft i årehinden

Fie Egholm var kun 12 år, da hun fik konstateret modermærkekræft i øjet. Fie har savnet at læse om andre med samme diagnose, da hun følte sig meget alene. Derfor har hun valgt at del sin historie:

'Jeg anede ikke, man kunne få kræft i øjet'


Læs alt om modermærkekræft i øjet:

Modermærkekræft i øjet

Læs om andre typer kræft, der kan opstå i øjne og øjenomgivelserne:

Kræft i øjet

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning