Gå til sygdomsliste

Undersøgelse og diagnose af retinoblastom

Ved mistanke om retinoblastom bliver barnet henvist til specialister i øjensygdomme på Aarhus Universitetshospital. Undersøgelsen af øjet foregår i fuld bedøvelse og barnet får også taget en blodprøve til genetisk test.

Ved mistanke om retinoblastom bliver barnet først undersøgt hos en praktiserende øjenlæge eller på øjenafdelingen på et hospital. Inden undersøgelsen får barnet øjendråber, der udvider pupillen, så lægen lettere kan se ind i øjet.

Øjenlægen kan se forandringerne på nethinden ved at lyse mod pupillen og se ind i øjet. Hvis øjenlægen fortsat har mistanke om retinoblastom, bliver barnet henvist til nærmere undersøgelse på Aarhus Universitetshospital..

Øjenundersøgelse bliver foretaget af specialister i øjensygdomme

Ved mistanke om retinoblastom, bliver barnet henvist til afdelingen 'Øjensygdomme' på Aarhus Universitetshospital. Her bliver barnet undersøgt af specialister i diagnose, behandling og kontrol af retinoblastom.

Barnet får foretaget en øjenundersøgelse under fuld bedøvelse og bliver også undersøgt med scanning. Det er som regel muligt at stille diagnosen ud fra udseendet af nethinden.  

Alle børn med mistanke om retinoblastom får også taget en blodprøve. Ud fra blodprøven bliver der lavet en genetisk analyse af, om barnet har den arvelige form af retinoblastom.

Hvis blodprøven viser, at det er en arvelig mutation, der er årsag til sygdommen, får man som forælder også taget en blodprøve og får lavet en genetisk analyse.

Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

Kræftpatient

Undersøgelser for om retinoblastom har spredt sig uden for øjet

For at udelukke, at retinoblastom har spredt sig uden for øjet, bliver barnet også undersøgt med en MR-scanning.

MR-scanning af øjne og hjerne kan vise, om tumoren er vokset gennem øjets væg og ind i nerven til hjernen.

Hvis man har arvelig retinoblastom, kan der i meget sjældne tilfælde opstå en hjernetumor.

Denne type tumor er ikke spredning, men en ny tumor, kaldet 'trilateral retinoblastom'. Hvis det er tilfældet, vil lægerne også kunne se denne på en MR-scanning.

Hvis lægerne har mistanke om, at tumoren er vokset ind i synsnerven eller uden for øjenæblet, får man foretaget en MR-scanning af rygmarven. Knoglemarven og væsken omkring hjernen og rygmarven bliver også undersøgt. Disse undersøgelser foregår i fuld bedøvelse.

Hvis dit barn har kræft

Det er chokerende at få at vide, at ens barn har kræft. Kræftsygdommen ændrer hverdagen for hele familien, også for barnets søskende. Heldigvis bliver de fleste børn med kræft raske igen. Her finder du bl.a. råd til hverdagen med et kræftramt barn:

Hvis dit barn har kræft

Tidsfrister for undersøgelser og behandling ved kræft i øjnene

Hvis lægen har mistanke om, at dit barn har kræft, bliver I henvist til et 'pakkeforløb'.

I et pakkeforløb står der bl.a., hvilke undersøgelser man skal igennem, og hvordan behandlingen skal forløbe. Læs mere:

Pakkeforløb for kræft

Sundhedsstyrelsens pjece 'Pakkeforløb for kræft i øjne og orbita'

Mød sundhedsvæsenet

Det er en stor omvæltning, når ens barn bliver kræftpatient og man sev bliver pårørende, og for mange kan mødet med sundhedsvæsenet være overvældende.

Læs om, hvad det vil sige at være patient, om jeres rettigheder, og hvor du kan få svar på dine spørgsmål:

Mød sundhedsvæsenet


Læs alt om retinoblastom:

Retinoblastom

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Neuroendokrine tumorer" på Cancerforum.