Hvad er en fremtidsfuldmagt og hvordan opretter jeg den?
En fremtidsfuldmagt er for dig, der gerne selv vil have indflydelse på, hvem der skal varetage dine personlige og økonomiske forhold, hvis du på et tidspunkt ikke længere selv er i stand til det.
Hvad er en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som måske træder i kraft en gang i fremtiden. Den kan skabe tryghed for både dig og dine pårørende. Med en fremtidsfuldmagt har du taget stilling til, hvem, der kan varetage dine interesser, hvis du en dag bliver så syg, at du ikke selv er i stand til det. En fremtidsfuldmagt kan omfatte både økonomiske og personlige forhold.
Hvordan opretter jeg en fremtidsfuldmagt?
Du kan i princippet selv oprette en fremtidsfuldmagt, dog anbefaler vi, at du får hjælp af en advokat, så du sikrer, at fuldmagten er juridisk bindende.
Fremtidsfuldmagten oprettes som et personligt dokument, hvor du skriver, hvem du er, og hvem du ønsker, skal have fuldmagt til at hjælpe dig, hvis du en dag ikke selv kan.
Når dokumentet er oprettet, skal fuldmagten først uploades i tinglysningssystemet på www.tinglysning.dk og underskrives digitalt med MitID.
Herefter skal du møde personligt op hos en notar og bekræfte fuldmagten. Juridisk hedder det, at du vedkender dig fuldmagten.
Notaren sørger for at fuldmagten kommer til at ligge i Fuldmagtsregisteret.
I forbindelse med besøget hos notaren skal du vise dit sundhedskort, billedlegitimation og betale 300 kr. i gebyr.
Notaren er en embedsmand i din lokale skifteret. Du kan finde nærmere oplysninger på www.domstol.dk
Sådan oprettes en fremtidsfuldmagt
Hvem kan oprette en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt kan oprettes, af enhver, som er fyldt 18 år, og som er i stand til at handle fornuftsmæssigt. Man kan kun have en fremtidsfuldmagt, og man kan ikke oprette en fuldmagt, der er fælles med andre. Fuldmagten er personlig.
Hvem kan man give fremtidsfuldmagt til?
Du kan indsætte en eller flere fremtidsfuldmægtige. Du kan fx indsætte en fuldmægtig til at varetage de økonomiske forhold, og en anden fuldmægtig til at tage sig af de personlige forhold. Du kan også bestemme, at hvis der er flere fuldmægtige, så skal de varetage opgaverne sammen. Det kan være en god ide at indsætte supplerende fuldmægtige, der kan træde til, hvis der er behov for det.
Den eller de personer, som du ønsker at indsætte som fuldmægtige, må ikke være under 18 år, være under værgemål og må ikke have oprettet egen fremtidsfuldmagt, som er i kraft.
Hvornår og hvordan træder en fremtidsfuldmagt i kraft?
Fremtidsfuldmagten træder i kraft, når fuldmagtsgiver som følge af sygdom, svækket mental funktion eller lignende ikke længere selv kan varetage sine forhold.
Fremtidsfuldmagten træder i kraft
Få svar på spørgsmål om arv og testamente
Her kan du få svar på hyppige spørgsmål om arv og testamente. Og har du brug for yderligere rådgivning er du altid velkommen til at kontakte vores arverådgivere på tlf. 35 25 77 70 eller mail: arv@cancer.dk
Se flere spørgsmål og svar