Gå til sygdomsliste

Søg i ordbogen
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
F
 • Fanconis anæmi er en sjælden, arvelig sygdom, som er karakteriseret ved, at knoglemarven svigter (kaldet aplastisk anæmi), mange misdannelser og en øget risiko for myelodysplastisk syndrom (MDS), akut myeloid leukæmi (AML) og en række andre kræfttyper.

  Symptomerne er typisk træthed, hyppige infektioner, blødninger, at man er lille af vækst, har mindre hoved end normalt, uregelmæssig farvning af huden, og at ens tommelfinger mangler eller er deform.

 • Godartet, hyppig, ofte øm fortætningen i brystet hos kvinder i den fødedygtige alder. Forandringerne findes ofte på begge sider. Fibroadenomatose er mest udtalt lige før, og aftager igen efter menstruation. Fortætningerne skyldes hormonpåvirkning af brystvævet og kan bestå af bindevæv, øget antal kirtelgange og cyster.

 • Godartet bindevævsknude.

 • Fra latin fistula rør. En fistel er en abnorm forbindelse mellem et bestemt område i kroppen og en ydre eller indre legemsoverflade. En fistel er som regel rørformet.

  Navngives ofte ud fra de legemsdele fistlen forbinder, f.eks. forbinder en arteriovenøs fistel en arterie og en vene.

  En fistel kan opstå efter en byld, et fremmedlegeme, en skade eller efter en operation. Kan også være medfødt.

  Man taler om en komplet fistel, hvis den har både en ydre og indre munding, mens en inkomplet fistel kun har én munding og ender blindt i dybden.

 • Fjerniskæmisk prækonditionering er en metode, der kan bruges før en operation til at undgå en komplikation kaldet iskæmireperfusionsskade. 

  Iskæmireperfusionsskade er den vævsskade, der kan opstå, når blodforsyningen vender tilbage til et område efter en periode med ophævet eller nedsat blodforsyning (iskæmi). Skaden skyldes, at manglen på ilt og næringsstoffer fra blodet i den iskæmiske periode vil medføre beskadigelse af vævet, når blodtilførslen genoprettes.   

  Ved fjerniskæmisk prækonditionering bliver blodtilførslen til f.eks. en arm eller et ben midlertidigt afbrudt nogle gange med en blodtryksmanchet før en operation. Den afbrudte blodtilførsel medfører en reaktion i kroppen, der kan beskytte andre væv og organer mod iskæmireperfusionsskade.

 • Flanke

  Flanken er området omkring den øverste del af lænden under ribbenene ud mod siden. Smerter fra nyren og/eller de øvre urinveje føles ofte i flanken.

  Ordet er brugt på 1 sider, se dem her:

  CT-urografi - scanning af nyrer og urinveje

 • Betyder rødme af huden. Typisk bliver man pludseligt rød og varm svarende til ansigt og halsen uden forvarsel. Kan ledsages af kløe. Anfaldet varer fra en ½ time til flere timer. Anfaldene kan være provokeret af fødeindtagelse, kaffe, alkohol eller fysisk aktivitet.

  Flushing er et almindeligt symptom ved carcinoid syndrom, som skyldes overproduktion af visse hormoner, bl.a. serotonin. Andre symptomer kan være hjertebanken, åndenød og diarré.

  Ordet er brugt på 1 sider, se dem her:

  Somatostatin-analoger som behandling af NET

 • Folat er et B-vitamin, som er vigtig for produktionen af røde blodlegemer og for kroppens celledelinger.

  Folat findes i mange fødevarer, men især i grønne grønsager, bælgfrugter og kornprodukter.

  Folat er den naturlige form, som findes i kosten, mens folinsyre er den syntetiske form, der tilsættes kosttilskud.

  Folat nedsætter risikoen hos gravide for at få et barn med neuralrørsdefekt. Kvinder, der planlægger at blive gravide, anbefales derfor at tage folinsyre indtil tolv uger ind i graviditeten.

 • Fra latin folliculus lille lædersæk. Afrundet hul struktur. F.eks. kvinders ægblærer i æggestokkene. I forbindelse med kræft i f.eks. skjoldbruskkirtlen er follikulære karcinomer opbygget af celler, som danner strukturer med hulrum (follikler). Follikulære lymfomer er en form for lymfeknudekræft af typen Non-Hodgkin lymfom.

 • Frie radikaler er molekyler, der er kemisk ustabile, og de stjæler derfor elektroner fra andre stoffer for at blive stabile. På denne måde kan frie radikaler i kroppen igangsætte skadelige virkninger, der kan sættes i forbindelse med en lang række sygdomme, bl.a. kræft, hjerte-karsygdomme og sukkersyge.

  Frie radikaler findes i stoffer som tobaksrøg, forurenet luft, radioaktiv stråling, visse opløsningsmidler og kemiske stoffer. Antioxidanter er stoffer, der kan beskytte mod dannelsen af frie radikaler.

  Antioxidanter er en række stoffer, som kan bremse dannelsen af frie radikaler i kroppen. Man kan få antioxidanter gennem kosten i form af f.eks. C-vitamin og E-vitamin. Antioxidanter dannes også i kroppen og spiller en vigtig rolle i menneskets organisme.

 • En sjælden tumor, som udgår fra hormondannende celler (kromaffine celler), der blandt andet producerer adrenalin og noradrenalin.

  Et fæokromocytom danner store mængder af disse hormoner, og symptomerne er anfald af forhøjet blodtryk, hovedpine, hjertebanken samt øget svedtendens. Tumoren findes oftest lokaliseret til binyrerne, men kan i sjældnere tilfælde findes andre steder.

  Diagnosen kan stilles ved at påvise disse hormoner i stor mængde i urinen, eventuelt suppleret med en scanning.

  Sygdommen findes i visse familier, og familiær fæokromocytom kan ses ved en række forskellige tilstande, som alle er meget sjældne. Det drejer sig om familiær endokrin neoplasi, typerne 2A og 2B, neurofibromatose og Hippel-Lindaus sygdom. Et fæokromocytom kan være ondartet og sprede sig. Behandlingen er en specialistopgave og er såvel medicinsk som kirurgisk.

  Ordet er brugt på 1 sider, se dem her:

  Binyremarvkræft

 • En persons forældre, søskende og børn.